Фротирот е омилен материјал во нашите домови. Неговата мекост, апсорбентност и издржливост го прават незаменлив во дневната рутина. Но, за да го сочуваме фротирот во најдобра состојба и да го задржиме неговиот квалитет, треба да внимаваме како го переме. Во продолжение, ќе ви ги претставиме петте најчести грешки кои луѓето ги прават при перењето фротир и како да ги избегнете.
1. Перење на висока температура

Многумина мислат дека топлата вода е најдобар избор за чистење, но за фротирот тоа не е секогаш вистина. Високата температура може да ја оштети структурата на влакната, да ги направи помалку мек и да предизвика забрзано стареење на материјалот. Препорачливо е фротирот да се пере на температура од 40°C или, во некои случаи, и на 30°C за да се зачува неговата мекост и апсорбентност.
2. Користење премногу детергент
Премногу детергент не значи и подобро перење. Напротив, вишокот детергент се задржува во влакната на фротирот, ги прави крути и го намалува неговиот капацитет за впивање вода. За фротирните производи, најдобро е да користите умерена количина детергент.
3. Перење заедно со други ткаенини
Фротирот треба да се пере посебно или со слични материјали. Ако го перете заедно со облека од груби материјали, како фармерки или синтетика, влакната може да се оштетат, а фротирот да ја изгуби мекоста.
4. Сушење на директна сончева светлина или премногу топлина
Доколку го оставите фротирот да се суши директно на силно сонце или во сушара на висока температура, влакната ќе се исушат и ќе станат крути и помалку пријатни на допир. Најдобро е фротирот да се суши природно, на проветрено место, или ако користите сушара, да изберете понежна програма.
5. Прекумерно користење омекнувач за ткаенини
Иако омекнувачите за ткаенини ги прават облеките меки, тие не се препорачуваат за фротир. Омекнувачите создаваат слој на површината на влакната кој го намалува нивниот капацитет за впивање, а тоа ја намалува практичната вредност на фротирот, особено кај пешкири.
Заклучок
За да го сочувате фротирот мек и апсорбентен долг временски период, следете ги овие едноставни совети. Перењето со умерена температура, користење на соодветна количина детергент, сушење на проветрено место и избегнување на омекнувачи ќе ви помогнат да ги задржите вашите фротирни производи како нови.
Add comment