Фротирка

Совети и трикови за пешкири и прекривки кои треба да ги знаете

Го познавате ли чувството да се завиткате во „цврста“ крпа по туширањето и истовремено да копнеете по пријатна, памучна прегратка? За жал, крпите со текот на времето ја губат својата мекост и моќ за апсорпција. Честопати, тоа се должи и на самиот квалитет и начинот на одржување. Со овие едноставни совети, вашите крпи ќе останат меки и впивливи подолго време.

 

¦ Избор на вистински пешкир ¦

 

Во продавниците има голем избор на пешкири. Пожелно да се погледнат одблизу, бидејќи како и кај сите ткаенини, материјалот исто така игра голема улога во изборот на пешкир. Памукот е најпопуларниот материјал за изработка на крпи затоа што овозможува мекост и пријатно чувство на кожата. За да ги одржувате пешкирите меки, препорачуваме да изберете крпа со ботанички влакна, на пример памук или бамбус. Влакната од природно потекло остануваат природно меки дури и без додавање омекнувачи.

 

¦ Правилно перење на пешкирите ¦

 

За да се одбегнат остатоците од сапун во ткаенините, ќе ви дадеме совети кои треба да се земат предвид при перењето на пешкирите.
– Дозата на детергентот секогаш игра важна улога. Течниот детергент мора да се мери прецизно според степенот на извалканост. Омекнувачот ги спојува и лепи влакната, затоа треба да се избегнува. Но, се подразбира дека алиштата претходно се сортираат според бојата и следствено се перат на соодветна температура. Етикетата ви кажува која температура е најдобра за вашиот циклус на перење.

 

¦ Не пеглајте ги пешкирите ¦

 

При пеглање, влакната на пешкирот се компресираат, што пак влијае на апсорпцијата. Доволно е добро да ги протресете крпите откако ќе се исушат и внимателно да ги здиплите.

 

¦ Перење со оцет ¦

 

Ако пешкирите се цврсти и не доволно апсорбирачки, оцетот може да помогне. Едноставно, ставете ја фротирната крпа во млака мешавина од 1/8 оцет и 7/8 вода и киснете ги половина ден, а потоа добро исплакнете ги.

Фротирка

Напишете коментар

Вашата адреса за е-пошта нема да биде објавена. Задолжителните полиња се означени со *